Kunstgebit
Als jouw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage zo slecht zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, kan een kunstgebit een oplossing voor jou zijn. Een kunstgebit is een grote verandering. Het kan bijvoorbeeld de manier waarop je kauwt en spreekt beïnvloeden.
Tanden en kiezen trekken
Voordat een kunstgebit geplaatst kan worden, moeten jouw tanden en kiezen worden getrokken. Dat gebeurt niet in één keer. Meestal worden eerst de kiezen getrokken en volgen de tanden later. In de tussentijd kan het tandvlees genezen en herstellen. Na het trekken van de tanden wordt het kunstgebit direct geplaatst.
Wennen aan een kunstgebit
Een nieuw kunstgebit zit meestal niet meteen lekker. Jouw tandarts of tandprotheticus van Tandheelkunst zal je in die lastige beginperiode goed begeleiden, zodat je zo snel mogelijk aan jouw nieuwe kunstgebit zult wennen.
Eten met een kunstgebit
Eten met een kunstgebit is anders. Zeker in het begin moet je voorzichtig zijn. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit en probeer na enkele dagen een stukje vis en een aardappel. Weer later kun je voedsel eten zoals vlees of een appel. Je kunt met een kunstgebit beter geen stukken afbijten: snij daarom het voedsel in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig.
Praten met een kunstgebit
Praten zal in het begin niet zo makkelijk gaan met een kunstgebit. Misschien ga je slissen of klinken bepaalde klanken anders dan je gewend bent. Alsof je met een volle mond praat. Meestal gaat het na een paar dagen, als jouw mond aan het nieuwe kunstgebit gewend is, een stuk beter.
Jouw kunstgebit schoonmaken
Maak jouw kunstgebit regelmatig schoon, het liefste na iedere maaltijd. Dan voorkom je dat er voedselresten achterblijven op en onder het kunstgebit. Als je die voedselresten namelijk niet verwijdert, kan het tandvlees ontstoken raken. Voor het reinigen van je kunstgebit kun je een speciale protheseborstel gebruiken.