Maakt het voor de gezondheid van mijn gebit uit welk tussendoortje ik neem?

Natuurlijk is het ene tussendoortje beter dan het andere. Een appel of een ander stuk fruit is niet alleen spreekwoordelijk beter dan een dropje, zuurtje of chocola. Maar nog meer dan het soort tussendoortje is het aantal tussendoortjes van invloed op de aantasting van je gebit.

 

Niet te veel eet- en drinkmomenten

Voortdurende blootstelling aan mechanische en chemische invloeden vergroot de kans op gebitsslijtage. Probeer daarom het aantal eet- en drinkmomenten te beperken en houd zure producten niet te lang in de mond. Vergeet niet dat ook veel dranken tot de tussendoortjes behoren.

 

Speekselvorming stimuleren

Voedsel waarop je goed moet kauwen, zoals bruine boterhammen, rauwe groente en fruit, stimuleert de speekselvorming. Speeksel heeft het een reinigende werking op tanden, kiezen en het mondslijmvlies en remt de werking en de groei van bacteriën en schimmels in de mond. Daardoor wordt mondinfectie voorkomen.

 

Op deze pagina kunt meer lezen over gebitsslijtage en hoe je het kunt voorkomen.