Aften

Aften zijn blaasjes of zweertjes met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het zijn grijswitte of dikke gele plekjes met een rode ontstoken rand. Ze bevinden zich in de mond, aan de binnenzijde van de lippen of wangen, of onder de tong. Aften komen zowel bij jongeren als bij volwassenen voor en kunnen bijzonder pijnlijk zijn.

 

Hoe ontstaan aften?

De oorzaak van aften is niet bekend. Ze steken echter vaak de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress. Ze kunnen ontstaan door het bijten op de tong of op de binnenkant van de wang, maar ook bij het eten van heet voedsel. Soms zijn aften het gevolg van een scherp randje aan een tand of kies of een slecht passend kunstgebit.

 

Zijn aften schadelijk?

Aften richten geen blijvende gezondheidsschade aan en verdwijnen normaal gesproken vanzelf. Als de blaasjes stuk maakt, kunnen de klachten erger worden. Je kunt er dus het beste van afblijven, voorzichtig poetsen en rustig eten. Een combinatie van aften en hoge koorts kan duiden op een infectieziekte. Ga naar jouw tandarts als dit het geval is.

 

Wanneer verdwijnen aften wee?

Aften moeten vanzelf verdwijnen. Heb je er na twee weken nog last van, ga dan naar jouw tandarts.

 

Folders gerelateerd aan "Aften"