Gevoelige tandhalzen

Heb je pijn aan uw gebit bij het eten of drinken van warme producten, koude producten of zoetigheid? Dan heb je mogelijk last van gevoelige tandhalzen. Gevoelige tandhalzen kunnen ontstaan wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

 

Teruggetrokken tandvlees

Het binnenste van jouw tanden en kiezen wordt gevormd door tandbeen. In tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand of kies. Normaal worden deze kanaaltjes afgesloten door het tandvlees. Maar als het tandvlees zich terugtrekt, komen de tandhalzen bloot te liggen en kan het vocht in de kanaaltjes in beweging komen door prikkels van buitenaf. Dit kunnen warme, koude, zoete of zure prikkels zijn. De zenuwen raken daardoor geïrriteerd. Dat veroorzaakt pijn.

 

Verzorging van de tandhalzen

Omdat op de halzen en wortels van tanden en kiezen geen glazuur zit, is verzorging ervan extra belangrijk. Niet alleen om gaatjes in de wortels te voorkomen, maar ook om de gevoeligheid van de tandhalzen te minimaliseren. Blijf dus poetsen, ook als je pijn hebt. Als je poetst met tandpasta breng je een beschermend laagje op de tanden aan. Hierdoor kunnen prikkels minder makkelijk de zenuwen in de tand of kies bereiken.

 

Gevoelige tandhalzen voorkomen

Met een goede mondhygiëne voorkom je dat het tandvlees zich terugtrekt en dat jouw tandhalzen bloot komen te liggen. Verwijder dagelijks alle tandplak van en tussen jouw tanden en kiezen, poets niet te krachtig en zorg dat je tandvlees niet ontstoken raakt. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen jouw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad.

 

Folders gerelateerd aan "Gevoelige tandhalzen"