Het melkgebit

In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Een goede verzorging van het melkgebit is heel belangrijk

 

Goede verzorging van het melkgebit belangrijk

Het melkgebit speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend gebit. Het beïnvloedt bijvoorbeeld de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Een slechte verzorging van het melkgebit kan dus niet alleen gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken, maar kan ook het blijvend gebit beïnvloeden. Daarom is het belangrijk het melkgebit goed te verzorgen.

 

Jong geleerd is oud gedaan

Leer kinderen daarom van jongs af aan om goed voor hun gebit te zorgen. Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende als je de tanden één keer per dag poetst met peutertandpasta. Doe dat bij kinderen vanaf twee jaar twee keer per dag en gebruik vanaf vijf jaar tandpasta voor volwassenen. Neem je kind vanaf twee jaar mee naar de tandarts.

 

Wisselen van het melkgebit

Kinderen wisselen tanden tussen hun zesde en twaalfde jaar. De verzorging van ‘nieuwe’ tanden en kiezen is erg belangrijk. Het glazuur is namelijk nog erg poreus en kwetsbaar. Poets de puntjes van de nieuwe tanden en kiezen meteen mee zodra ze zijn doorgekomen.

 

Folders gerelateerd aan "Het melkgebit"