Wortelkanaal- behandeling

Het weefsel in de wortel van tanden en kiezen kan door tandbederf of door een lekkende vulling ontstoken raken. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Daarom haalt jouw tandarts het ontstoken weefsel weg door middel van een wortelkanaalbehandeling.

 

Ontsteking kan zich uitbreiden

Het weefsel in de wortel van tanden en kiezen kan door tandbederf of door een lekkende vulling ontstoken raken. Tandweefsel dat ontstoken is, geneest niet meer. Het moet worden weggehaald, omdat anders de ontsteking zich naar het kaakbot uit kan breiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

 

Wortelkanaal gereinigd en gevuld

Tijdens de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts jouw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt jouw tandarts jouw tand of kies weer dicht met een vulling.

 

Verdoving

De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als jouw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Als het tandweefsel al is afgestorven is verdoving soms niet nodig bij een wortelkanaalbehandeling.

 

Folders gerelateerd aan "Wortelkanaalbehandeling"