Tandletsel

Van tandletsel is sprake wanneer een tand afbreekt, los staat, of uit de mond is. Als jij of jouw kind tandletsel heeft opgelopen, kan de tandarts in veel gevallen de tand herstellen. Bijvoorbeeld door de uitgevallen tand terug te plaatsen of een afgebroken tand te repareren. Tandletsel is bovendien vaak te voorkomen.

 

Een uitgevallen tand terugplaatsen

Een uitgevallen tand kan vaak weer worden teruggeplaatst. Hoe sneller dat gebeurt, hoe groter de kans op succes. Als een tand uit de mond is, moet je dus zo snel mogelijk met de uitgevallen tand naar de tandarts. Bewaar de tand in de tussentijd bij voorkeur in een bekertje melk. Is er geen melk in de buurt? Bewaar hem dan los in de mond. Een tand die langer dan een half uur droog geweest is, kan moeilijk worden teruggeplaatst.

 

Tandletsel herstellen met composiet

Als een stuk tand is afgebroken, kan de tandarts deze meestal herstellen met tandkleurig materiaal (composiet). De huidige technieken voor het herstellen van tandletsel zijn zo goed dat het verschil tussen de echte tanden en het kunstmatige gedeelte van de tand nauwelijks te zien is.

 

Gebitsbeschermer

Om gebitsletsel te voorkomen, kunt u tijdens het sporten een gebitsbeschermer dragen. Kant-en-klare gebitsbeschermers die te koop zijn in sportwinkels. Een op maat gemaakte gebitsbeschermer biedt de beste bescherming tegen tandletsel. Je kunt jouw Tandheelkunst-tandarts vragen om een gebitsbeschermer op maat te maken. 

 

Folders gerelateerd aan "Tandletsel"