Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer kans op problemen in de mond. De motoriek is vaak zwak of helemaal beperkt. In de mond uit dat zich bijvoorbeeld in slappe lip-, tong- en wangspieren.

Mogelijke oorzaken van mondproblemen

Moeilijkheden in de mond kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een afwijkende stand van de tanden, spierspanningen, gebitsbeschadiging door vallen of stoten (epilepsie), of door sondevoeding. Met een goede mondverzorging houd je de tanden en het tandvlees van jouw kind of cliënt gezond.

 

Hulp nodig bij het tandenpoetsen

Tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker niet eenvoudig. Voor jouw kind of cliënt zelf is tandenpoetsen waarschijnlijk te moeilijk. Daarvoor is jouw hulp nodig. Maar veel kinderen of cliënten wenden nogal eens hun hoofd af of duwen de borstel weg met hun tong. Een goede houding en de juiste hulpmiddelen maken het tandenpoetsen bij jouw kind of cliënt makkelijker.

 

Als tandenpoetsen niet mogelijk is

Als het gebruik van een tandenborstel niet mogelijk, kan een gaasje of een vingertandenborstel met fluoridetandpasta een praktische vervanger zijn. Als tandenpoetsen ook op deze manier niet lukt, kan een spoelmiddel of mondspray op basis van chloorhexidine uitkomst bieden. Deze stof vermindert de werking van schadelijke bacteriën in de tandplak.

 

Vraag jouw tandarts of preventie-assistente om advies

Overleg voor het gebruik altijd eerst met jouw tandarts of preventie-assistente en vraag om een instructie. De tanden kunnen namelijk verkleuren door het gebruik van een middel met chloorhexidine.

 

Folders gerelateerd aan "Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking"