Verkleurde tanden
Tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de kleur van jouw tanden. Die kleur kan door inwendige en uitwendige oorzaken veranderen. Soms kunnen verkleuringen van tanden en kiezen hersteld worden.
Inwendige verkleuringen
Verkleuringen die het gevolg zijn van veranderingen in het tandbeen en glazuur, worden inwendige verkleuringen genoemd. Mogelijke oorzaken van inwendige verkleuringen zijn:
- Het afsterven van de tandzenuw door een val of een harde klap op de tand. De tand kan dan geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een dode tand genoemd.
- Door veroudering wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker. In het dunnere glazuur komen barsten, waardoor kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen makkelijker in de tand doordringen.
- Ontwikkelingsstoornissen in het allereerste begin van een tand (tandkiem) of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd.
- Grijze of zwarte (amalgaam)vullingen.
Uitwendige verkleuringen
Uitwendige verkleuringen van de tanden ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen in de tandplak dringen. Koffie, thee en rode wijn zijn bekende oorzaken. Ook roken kan zorgen voor verkleuringen van de tanden.
Verkleuringen van tanden en kiezen herstellen
Inwendige verkleuringen kunnen vaak door de tandarts worden hersteld. In sommige gevallen zal de tandarts de verkleuringen wegslijpen en met tandkleurig materiaal opvullen. In andere gevallen kunnen bleekbehandelingen succesvol zijn.
Uitwendige verkleuringen zijn moeilijker te behandelen. De tandarts of preventie-assistente kan de aanslag alleen verwijderen door de tanden te polijsten.
Bleekmethodes
Er bestaan diverse methodes voor het bleken van tanden en kiezen. De oorzaak van de verkleuring bepaalt welke behandeling het meest geschikt is. Wil jij jouw tanden bleken? Bespreek dit dan eerst met jouw Tandheelkunst-tandarts.